Общинските съветници

Какво зависи от тях и какво - от нас?

На 27-и октомври гражданите с избирателни права ще гласуват за кметове и общински съветници в своите общини. Ще бъдат избрани общо 265 кметове на общини и 5178 общински съветници. За правомощията на кмета споменахме в предишна публикация. В тази ще разкажем за работата на общинските съветници.

Колко съветници има в общинския съвет?

Броят им зависи от броя на населението в общината. В най-малките общински съвети има по 11 съветници (в общини с население до 5000 души), а в най-големия - Столичния, те са 61.

Как избираме общинските съветници?

Кандидати за общински съветници могат да се издигат от българските партии, коалиции и инициативни комитети. Общинските съветници се избират от пропорционални листи с право на една преференция (предпочитание). Ако гласуваме с преференция, бихме могли да пренаредим кандидатските листи на партиите и коалициите, които се явяват на избори в нашата община. По този начин може да повлияем допълнително на състава на общинския съвет, като изберем онзи кандидат в партийната листа, който в най-висока степен отговаря на предпочитанията ни.

Трябва ли партията на кандидата да е минала 4%?

Изборът за представители в общинския съвет се различава от този за народни представители в парламента. В Народното събрание мандатите се разпределят между онези партии и коалиции, които са получили повече от 4% от действителните подадени гласове. Такава бариера не съществува, когато избираме общински съветници - квотата е свързана единствено с броя на гласувалите граждани спрямо броя на съветниците в съответната община.

Общинските съветници могат да бъдат избрани с относително малко гласове, поради размера на българските общини. Затова в надпреварата често се включват кандидати с репутация и авторитет на местно ниво, които не са част от големите партийни структури.

Тази тенденция се усилва през годините. В изследване на Алфа Рисърч от 2007 г. около 18% от избирателите са заявили готовност да гласуват за алтернативни на традиционните партии листи за общински съветници. С всеки следващ вот мотивацията за подкрепа към така наречените извънпарламентарни партии и независими кандидати нараства.

През 2015 г. в общинските съвети в България броят на съветниците от местни коалиции и извънпарламентарни партии достигна 27% от общия брой на съветниците. Тази тактика се използва все по-често и от традиционните партийни активисти, защото им позволява да влияят на по-разнообразна публика. Когато се явят като “независими кандидати” или като “кандидати, подкрепени от местни партии и коалиции”, изначалната им партийна принадлежност сякаш остава на заден план. В много от малките и средни по големина общини в България вече е трудно да се намерят кандидати, които по един или друг начин не са участвали в политическия живот.

Чий е този общински съвет?

В следващата графика ще видим как през 2015 г. са били представени партиите (парламентарни, извънпарламентарни и местни партии и коалиции) в общинските съвети на големите общини, които са и областни центрове.

Средният брой на включените в общинските им съвети партии и коалиции е 8, от които 3 са били извънпарламентарни. Средното съотношение между съветниците от парламентарни и тези от извънпарламентарни партии е било 30 към 11 в полза на първите.

Ами в нашата община?

Знаете ли колко са общинските съветници във вашата община и от кого са били издигнати на последните местни избори? Има ли кметът твърдо мнозинство в общинския съвет според Вас или трябва да разчита на плаващи коалиции, за да реализира своята програма? Отговори на тези въпроси може да намерите в търсачката по-долу, като въведете името на избраната от Вас община.