На 9-ти юни ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент - единствената пряко избирана институция в Европейския съюз. В тази секция от платформата “Аз Гласувам” ще откриете поредица от публикации с информация за правилата, по които се избират евродепутатите и избирателната активност на предишни евроизбори, основните функции на Парламента, различните политически семейства в ЕС и темите, които вълнуват европейските граждани.
Image

Европейският парламент и влиянието му върху политиките на ЕС


Европейският парламент (ЕП) е единствената пряко избирана институция в целия Европейски съюз (ЕС). В периода 6-9 юни ще се проведат десетите преки избори за представители в парламента, на които право да гласуват имат приблизително 450 милиона граждани. Как обаче се е развила институцията през годините? Как Парламентът влияе на процеса на вземане на решения в ЕС? На тези и други въпроси търсим отговор в настоящата публикация.
Научете повече
Image

Предстоящите избора за Европейския парламент и важните теми за ЕС

В годината, когато половината от световното население ще избере своите нови лидери, предстоят и десетите преки избори за Европейския парламент (ЕП). Те ще се проведат в периода между 6 и 9 юни 2024 г. (от четвъртък до неделя в зависимост от държавата членка). Около 450 милиона граждани на Европейския съюз (ЕС) ще изберат пряко следващите 720 европейски депутати. Институцията е най-големият транснационален парламент, представляващ гражданите на 27-те държави членки. Обичайно националните партии в състава на Европейския парламент са обединени в европейски политически семейства и групи. Броят на българските представители в ЕП е 17. Това са и петите европейски избори за нас. 

Научете повече